{ "title": "Ergenliğe Kaç Yaşında Girilir", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlige-kac-yasinda-girilir.gif", "date": "21.01.2024 05:29:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ergenliğe kaç yaşında girilir, ergenlik insanın yaşamında en güzel, mutlu ve güçlü dönemlerden biri olmasına rağmen, aslında kriz ya da bunalım dönemleri arasındadır. Eski alışkanlıklardan yenilerine geçiş, yeni koşullara uyum sağlama gibi durumlar yaşandığından gerçekten zorlu bir süreçtir. Ergenlik kız ve erkeklerde hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerin olduğu, üreme çağına adım atıldığı bir dönemdir. Bu süreç kız ve erkeklerde farklı dönemlerde yaşanır. Kızlar erkeklere göre ergenliği daha erken yaşlarda yaşarlar.

Ergenlik hangi yaşlarda yaşanır?

Ergenliğin başlaması ve bitmesinin hangi yaşlarda olduğu konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Fakat ergenliğin buluğ çağıyla başladığı, erişkinliğe adım atmakla bittiği konusunda araştırmacılar hemfikirdir. Fakat bunun gerçekte hangi zaman olduğu konusunda halen tartışmalar bulunmaktadır. Çocuğun büyümesi fiziksel ve biyolojik olarak olgunluğa erişmesi, 13-14 yaşlarına geldiğinde biyolojik olarak erişkinlerin fonksiyonlarını yerine getirecek olması ergenliğin bitişini gösterir denemez. Çünkü çocuklar bu dönemde özellikle cinsel fonksiyonlarını yerine getirebilecek olsa da toplumsal kurallar ve yasalarla erişkin kabul edilmemektedir.

Günümüzde biyolojik ve psikolojik açıdan erinlik çağı 10-12 yaşlarında başlamakta, bazen 16-18 yaşlarında hatta 20 yaşına kadar bu devam etmektedir. Fakat bunun için halen kesin kabul edilecek sınırlar çizilememektedir. Bilimsel araştırmalarda buna açıklık getirememiştir. Ergenlik çağına girişi kendine özgü görevleriyle, istekleri ve uyum olarak 3 belirgin döneme ayırmalı, her dönemi de kendine has özellikleriyle değerlendirmek gerekir.

İnsan yaşamında yaklaşık onda birlik dönemi kapsayan ergenlik çağı, herkesin yaşamında belirli ve oldukça önemli değişimleri kapsamaktadır. Ergenlik çağının başında kişinin biyolojik durumunda farklılık olurken, ergenliğin sonuna gelindiğine psiko sosyal durumunda farklılık olur. Yani ergenliğin başı ve sonu kendine has kişisel bir krizdir. Bu nedenle günümüzde ergenlik dönemi uzun bir süreç içinde değerlendirilmekte, erken, orta ve geç dönem olarak ele alınmaktadır.

Kızlarda ve erkeklerde ergenliğin başlaması öncelikle vücutlarında meydana gelen fiziksel değişimlerle değerlendirilir. Çocuklar birer yetişkin olma yolunda hızlı bir ilerleme göstermeye başlar ve vücutları bir kadın ve bir erkek gibi şekillenmeye başlar. Ana çizgiler daha bariz şekillenir. Kızlarda kalçalar belirginleşir, erkeklerde erkeksi vücut hatları ön plana çıkmaya başlar. Sesten, cilt dokusuna, cinsel bölgelerden, saçlara kadar baskın bir değişme gerçekleşir. Yaş olarak değerlendirildiğinde kızlar erkeklerden daha önce ergenliğe adın atar. Bu nedenle aynı yaşlarda olsalar bile, kızlar ve erkekler aynı olgunluğu gösteremez. Bireyler bu değişimlere uyum sağlarsa, kolay intibak sağlarsa toplumdaki yeri daha sağlam olur. Aksi halde ergenler psikolojik olarak kendi içlerinde sorun yaşamaya başlar.
" } ] }