{ "title": "Ergenlik Belirtileri", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlik-donemi-belirtileri(1).gif", "date": "18.01.2024 23:40:07", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Ergenlik belirtileri, çocukluk döneminden çıkarak kız ya da erkek çocuklarının yetişkinliğe adım atması demektir. Ergenlik bir anda oluşmaz. Öncelikle kız çocuklarında ve erkek çocuklarında bazı belirtiler vermektedir. Ergenlik süresi 10-21 yaşı kapsamaktadır. Ergenliği çok kolay atlatabilenler varken, çok zor geçirenlerde bulunmaktadır. İnsanların hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak vücutlarında değişiklikler olur. Kız çocukları ergenliğe 7-14 yaş arasında girmeleri beklenirken, erkek çocukları daha geç girecek ve 10-16 yaş arasında girmiş olacaklardır. Daha önce de bazı belirtiler vermektedir. Dümdüz olan göğüs bölgelerinde kız çocuklarının hafif büyüme görülmektedir. Vücutlarının bazı bölgelerinde tüylenme, boyun uzaması, ses tonunun değişmesi, vajinasından akıntı gelme ve en son da östrojen hormonu salgılamaya başlamasıyla birlikte adet görmeye başlarlar. Erkek çocuklarında ise daha farklı belirtiler görülmektedir. Ses tonunun çok kalınlaşması, vücudunun kaslanması, boyunun uzaması, ellerinin ve ayaklarının büyümesi, vücudunun kıllanması ve en sonda da testosteron hormonunun salgılanmasıyla birlikte sperm üretirler. Ergenliğe girme süresi tamamen coğrafi konumlarla alakalı olmaktadır. Bu dönem sadece fiziksel olarak değişim demek değildir. Ruhsal olarak da çok fazla değişim görülmektedir. Özellikle çocuğun bulunduğu aile ortamı ve arkadaş ortamı ergenliğe çok büyük etki edecektir.

Ergenlikte oluşan fiziksel değişimler

Kız çocuklarında ve erkek çocuklarında ayrı fiziksel değişimler görülmektedir.

Kız çocuklarında oluşan değişiklikler: Memelerin büyümesi genellikle 10 yaşları içerisinde başlamaktadır. Bu fiziksel olarak ilk belirti olmaktadır. Göğüslerin büyümesi sırasında ağrı veya kaşıntı olabilir. Göğüslerin büyümesi ilk başlarda tek göğüs olarak olabilir. Memelerin büyümesi sonucunda koltuk altlarında ve vajina bölgelerinde yavaş yavaş koyu renkli tüylenme başlayabilir. Göğüslerin irileşmeye başlamasıyla beraberinde boyunda uzaması görülmektedir. Boy uzaması bir yıl boyunca devam eder. Vajinasından bir akıntı gelecektir. Bu akıntı vajinayı nemli tutacağı gibi, vajinayı mikroplara karşı da koruyacaktır. Akıntının rengi sarımsı ya da süt beyazı olabilir. Vücudunda yağlanma olabilir. Bunun sonucunda cilt üzerinde siyah noktalarla birlikte sivilcelerde görülmektedir. Sık sık yüzünü yıkaması gerekmektedir. Kalça kemikleri genişlerken, belinde incelme görülebilir. Bazı kız çocukları bu dönem içerisinde kilo vermektedir. Ergenliğe östrojen hormonu salgılamaya başladığında adet görmeyle girerler.

Erkek çocuklarında oluşan fiziksel değişimler: 10-16 yaşları arasında ergenliğe girerler. İlk belirti olarak testislerinde büyüme görülmektedir. Bu büyüme genellikle 12 yaşlarında görülmektedir. Yaklaşık olarak 1 yıl sonra penis bölgesinde kıllanma ve büyüme görülür. Dem elması adı verilen gırtlakta bir yumru oluşur. Ses tonunun kalınlaştığı fark edilir. Bıyıklarının çıkmaya başladığı ve kısa sürede uzadığı görülür. Daha sonraları yüzlerde de sakalları çıkar. Ayakları ve ellerinde büyüme görülür. 13-15 yaş arasında boy çok hızlı uzar. Derisinde yağlanma olacaktır. Özellikle de yüzü yağlanacağından sivilcelerle sorun yaşayabilir. Kasları hızlıca gelişecektir. Bu yaşlarda daha kuvvetli olduğunu fark edecektir. Ergenliğe girme yaşı erkeklerde gecikebilir. En son olarak penis boyu daha da büyüyecektir. Cinsel aruzları gelişecek ve penislerinde sertleşme ve boşalma görülür.

Ruhsal değişimler

Kız çocuklarında ve erkeklerde fiziksel olarak belirtiler farklı olsa da ruhsal olarak belirtiler hemen hemen aynıdır. Hayatı sorgulamaya başlayacaktır. Sıklıkla ailesiyle fikir çatışması yaşayacak ve onların koymuş olduğu kurallara karşı gelecektir. Saldırgan ve şiddet eğilimi görülmektedir. Herhangi bir zorda kaldığında hemen şiddete başvuracaktır. Herhangi bir olay karşısında çok çabuk üzülmeye başlar ve ağlar. Meraklanmaya başlayacağından derslerindeki başarısı düşecektir. Bağımsız olmak isteyip, bencilleşecektir. Sürekli olarak alışveriş yapmak isteyip, para harcayacaktır. Güvensizlik duygusuna sık sık kapılır. Yanlış arkadaş çevresi kurabilir. Madde alışkanlıklarına merakı artabilir. Özellikle ailede sigara içiliyorsa, sigaraya özenti başlayabilir. Dış görünüme çok özen gösterir. Beğenilmek ve hoşlanılmak ister. Sürekli olarak yakınır. Suçu hep başkalarının üzerine atar.
" } ] }