{ "title": "Ergenlik Dönemi Duygu Bozukluğu", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlik-donemi-duygu-bozuklugu.gif", "date": "21.01.2024 21:53:11", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Ergenlik dönemi duygu bozukluğu, Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçiş olarak adlandırılır. Çocukluk döneminde var olan bedenin değişikliğiyle birlikte ruhsal açıdan da değişiklik olacaktır. Kız çocukları daha erken ergenliğe girdiğinden coğrafi konuma göre 7-14 yaş arasında ergenliğe girmektedirler. Erkeklerde sıklıkla geç ergenliğe girilme görülmektedir. Erkeklerde normal süreç 10-16 yaş arası olmaktadır. Ergenlik dönemi boyunca kendi bedenini fark edecek ve kişiliğinin gelişmesini sağlamış olacaktır. Ergenlik dönemi hayatın belki de en sıkıntılı zamanları olmaktadır. Bazı çocukların fiziksel değişiminden kaynaklı olarak bazı utanmalar veya özgüven problemleri olabilmektedir. Fiziksel olarak değişikliklerle birlikte hayata bakış açısı da belirleyecektir. Ergen olan çocuklar genellikle kızlar annelerini ya da kendilerinden büyük olan ablalarını örnek alırken, erkek çocuklarda babalarını örnek alacaklardır. Bu yüzden anne ve babaların çok büyük bir sorumluluğu olacaktır. Çocukların genellikle ergenlik sırasında çok kötü alışkanlıklar ve çok kötü arkadaşlıklar kuracağından, kötü gruplar içerisine gireceklerinden çocuklarını takip ederek mutlaka onlarla ilgilenmeleri gerekmektedir.

Ergenlik döneminde yaşanan ruhsal sıkıntılar

Ergenlik döneminde kişi kendisiyle çatışacaktır. Hayatı anlamaya çalışacak ya da sürekli olarak kişiliğinin oluşabilmesi amacıyla farklı görüşlere yönelecektir. İnsanların sıklıkla kendilerini anlamadığını düşünecek ve içine kapanacaktır. Özellikle de ailesinde olan insanların hiçbir konuda fikir sahibi olmadıklarını ve onların yanlış düşünecekleri şeklinde düşünceleri olacaktır. Ailenin koymuş olduğu kurallara karşı gelecek elinden geldiği kadar bu kuralları çiğnemek isteyecektir. Eğer ailesinde sürekli olarak şiddet ya da saldırgan davranışlarla karşılaşıyorsa ve mutsuz bir çocukluk geçirdiyse, büyüdüğü zaman çok çekingen olacağı gibi aynı zamanda da saldırgan davranışlar sergileyecektir. Birçok kişi olumsuz bir olayla karşılaştığında şiddete başvuracak ve aşırı bir öfkesi olacaktır. Ergenin şiddet içeren bir gariplik olduğunu gördüğünde ya da farklılık gördüğünde mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Özellikle yaşayacağı bazı olumsuz olaylardan sonra kendisini öldürmek gibi düşünceleri olabilir. Bu dönem içerisinde sıklıkla hayatın bir anlamı olmadığını ve gelecek konusunda umutsuzluk yaşayacağından herhangi bir düşük not aldığında, sevgilisinden ayrıldığında, ailesiyle kavga ettiğinde intihar etmek ya da evden kaçmak gibi belirtiler görülmektedir. Bu yaşlar içerisinde oluşan duygular çok yoğundur. Heyecan, aşk, hoşlanma, nefret, kıskanma gibi duygular çok aşırı olacaktır. Bu duyguları aşırı olduğunda dünyanın sadece ondan ibaret olduğunu düşünürler. Herhangi bir olay karşısında ağlama gibi sonuçlanır.

Ergenlik döneminde aileden uzaklaşarak yalnızlaşırlar

Bu dönem aşırı meraklanmaya neden olan ve farklı arkadaşlıklar istenen bir dönemdir. Asileşen gençler, terör grupları, farklı görüşler, farklı olan insanlarla iletişim kurup onlarla arkadaşlık kurduğunda ailelerin dikkat etmesi gerekmektedir. Çocukların bu arkadaşlık çevresi nedeniyle uyuşturucu kullanımı sıklıkla görülmektedir. Ailede çocukların anneye ya da babaya özenerek sigara içmesi ya da alkol alması da sıklıkla rastlanan bir durumdur. Çocukların yanında kesinlikle kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir. Karşı cinse yoğun ilgiler ergenlik döneminde başlar. Çok yoğun hisler beslediğinden, aileden izinsiz evlenmek istemek gibi düşüncelere girebilirler. Sıklıkla kendilerini odalarına kapatarak yalnız kalmak isterler. Bu sürede sürekli olarak hayal kurarlar. İnsanların ergenlik çağında kişiliğinin oluşması ve karakterinin olmasına neden olur. İleride ne meslek yapacağı ya da görüşünün nasıl olacağı belirlenir.
" } ] }