{ "title": "Ergenlik Dönemi Gelişim Özellikleri", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/Ergenlik-Donemi-Gelisim-Ozellikleri-94.jpg", "date": "21.01.2024 08:43:52", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "Ergenlik dönemi gelişim özellikleri, bu evre de ortaya çıkan değişiklikler ergenlik dönemindeki psikolojik ve sosyal değişikliğin başlatıcısı ve düzenleyicisi olduğu için büyük önem arz eder. Ergenlik dönemi, buluğ çağı belirtileri ile başlamaktadır. Buluğa ermek, kişinin üreme yeteneğini kazanması anlamına gelmektedir. Buluğ dönemindeki gencin vücudunda yapısını ve boyunu değiştiren hızlı değişiklikler meydana gelir.

Ergenlik dönemi gelişim özellikleri nelerdir?

Fiziksel-cinsel gelişim
Zihinsel gelişim: Zihinsel gelişme, ergenlik dönemi boyunca hızla gelişmektedir. 15-16 yaşlarında doruğa ulaşır. Daha sonra yavaşlayarak 20 yaşına kadar gelişimi devam eder. Gencin, ailesi ve yetiştiği ortamlar ile zihinsel gelişim arasında sıkı bir bağlantı vardır. Zihinsel gelişim ile genç, çevresiyle etkileşimini arttırmakta, inandığı yeni kavramları yeni durumlara uygulamakta, uyum yapmaktadır. Kızlar sözel ifade ve dil gelişimi bakımından daha ileridirler. Erkekler ise sayısal alanda daha başarılı olurlar.

Sosyal gelişim: Ergenlik döneminde çocukça alışkanlıklar ve davranışlar yerini daha olgun tutumlara bırakılır. Bu süreçte ergenin aile, öğretmen, arkadaş ilişkileri etkilidir. Bunlarla beraber ergen çevresine tek başına bakmayı da öğrenir. Ergenin sosyalleşme evresindeki başarısı bu döneme iyi hazırlanmış olmasına etkilidir. Hazırlık döneminde ailenin etkisi önemlidir. Aile ortamında yeterince saygı ve sevgi gören, gelişimleri için desteklenen ergenler sosyalleşme sürecimde başarıyla gerçekleştirirler.

Duygusal-ruhsal gelişim
" } ] }