{ "title": "Ergenlik Dönemi Özellikleri", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlik-donemi-ozellikleri.gif", "date": "20.01.2024 23:51:08", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Ergenlik dönemi özellikleri: Çocukluk döneminin bitmesiyle birlikte kız çocuklarında ve erkek çocuklarında ergenlik dönemi başlar. Bu dönem kız çocuklarında 7-14 yaş arasındayken, erkek çocuklarında 10-16 yaş arasında devam eden bir süreçtir. Bu süre içerisinde fiziksel olduğu kadar ruhsal açıdan da birçok değişiklik görülmektedir. Fiziksel olarak ergenlik döneminde kız çocuklarının ve erkek çocuklarında farklılıklar olmaktadır. Kadınlarda salgılanan östrojen hormonu, erkeklerde testosteron adlı hormon salgılanmaya başlar. Ergenlik döneminde artık daha mantıklı düşünmeye başlayıp, çocukluk döneminde yaptığı hareketler, izlediği programlar, okuduğu kitaplar veya giyindiği kıyafetleri son derece komik ve saçma bulmaya başlayacaktır. Ergenlik dönemi, cinsellik olarak bireyin kendisini fark etmesini sağlayacaktır. Erkeklerde sıklıkla ergenliğe geç girilme görülmektedir. Ergenliğe girilme yaşı olarak, coğrafi konum çok önemlidir. Aşırı sıcak olan iklimlerde daha erken olurken, soğuk yerlerde daha geç görülmektedir. Bu dönem içerisi çok önemli olduğundan anne ve babanın mutlaka çok dikkatli olarak, çocukları ile ilgilenmeleri gerekmektedir.

Ergenlik dönemi ruhsal özellikler

Ergenlik dönemi fiziksel olarak değişimin çok olduğu bir dönem olmaktadır. Bu dönem içerisinde kişinin duygusal olarak da çok büyük çöküntüler yaşayacaktır. Karşı cinse çok fazla bir ilgi duymaya başlayacaktır. Merakı artacağından okul hayatında derslerinde düşük not alması görülmektedir. Ailenin koymuş olduğu kuralları ezmek ve çiğnemek gibi tutumları olacaktır. Arkadaş çevresinde farklı arkadaşlıklar kurmak isteyecektir. Madde kullanımı ergenlik döneminde daha çok görülüyor. Bu dönemin içerisinde anne ve babadan özenerek sigara içme alışkanlığı da görülmektedir. Genellikle çocukta özgüven problemleri yaşayacaktır. Aile içerisinde şiddet gören ve sürekli olarak kötü davranışlar içerisinde büyüyen çocuklarda ergenliğe girdiğinde çok büyük sorunlar yaşayacaktır. Zorda kaldığında ya da herhangi bir olayı gerçekleştiremediğinde şiddete başvuracaktır. Bencillik çok fazla olacaktır. Sürekli olarak takdir edilmek ve hizmet görmek isteyecektir. Bir ergenin ailesine çok iş düşmektedir. Aile içerisinde var olan herhangi bir sorun, çocuklara belli edilmemesi gerekmektedir. Bedeninde yaşadığı değişiklikler nedeniyle, utanma ve çekingenlik olacağından içe kapanıklık görülmektedir. Her şeye meraklı olduğundan düşünmeden hareket edecektir. Sık sık kendilerini dünyadan koparıp hayal dünyasında yaşarlar. Bu hayaller geleceklerine dönük hayaller olabilirken, âşık olduğu ya da hoşlandığı biri ile de hayaller olabilir.

Ergenlik dönemi fiziksel özellikler

Kız çocukları ve erkek çocuklarının anatomileri farklı olduğundan değişik belirtiler görülmektedir. Kız çocuklarında, ilk belirti olarak göğüslerinde büyüme görülmektedir. Bu büyüme sırasında göğüslerde kaşınma veya acı hissedilebilir. Koltuk altı ve kasıklarında koyu renkli kıllanma görülmektedir. Boyun uzamasıyla birlikte kalça kemiğinin de büyümesi sonucunda kadınsı bir görünüm alırlar. Beyaz bir renkte akıntı gelmeye başlar. Östrojen hormonu salgıladığından adet görmeye başlar.

Erkek çocuklarında ise 10 yaşlarına geldiğinde testislerinde büyüme görülmektedir. Ardından ise penis bölgesinde kıllanma ve büyüme görülür. İlk önce bıyıklarında ardından yüzünde ve en sonunda da bütün vücudunda kıllanma görülecektir. Boyunda 10-30 santim kadar bir uzama görülecektir. Ayaklarının da büyümesiyle birlikte kaslarında artış olacaktır. Yüzlerinde sivilce çıkacağından bunu çok büyük bir sorun olarak görüp, dış görünüşüne önem verdiklerinden utanma olacaktır. Penisleri olgunlaşacak ve sertleşme görülecektir. Testosteron hormonu salgılamasıyla birlikte sperm üretmeye başlayacaktır.

Kişilikleri bu sürede oluşur

Ergenlik döneminde insanların hayata bakış açıları gelişir. Bu sürede kimlikleri oluşacağından kız çocukları annelerini, erkek çocukları da babalarını örnek alacaklardır. Sosyal gelişim olarak kendisinin yaşam felsefesine önem verecektir. Bazı çocukların bu sırada çok kötü arkadaşlıklar sonucunda, uyuşturucu kullananlar, tarikatlar ya da terör gruplarına merak ederler. Bu yüzden çocuklarla ailelerin ilgilenmesi gerekmektedir. Ahlaki olarak gelişimlerinin toplum kurallarına uygun olması beklenmektedir. Bu sürede ergenlerin değişik tepkiler göstereceği gerçeği vardır. Sistematik düşünmeye başlar ve kendi düşüncesinin doğruluğuna inanır." } ] }