{ "title": "Ergenlik Dönemi Psikolojisi", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlik-donemi-psikolojisi.gif", "date": "19.01.2024 13:21:15", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Ergenlik Dönemi Psikolojisi, kız ve erkek çocuklarda farklılık göstermektedir. Bu dönem çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğu için kişilerde hem beden hem de ruh gelişim süreci başlamış olmaktadır. Kişiler ve yakınları için sancılı bir dönem olan bu süreçte ailelere düşen görevler, sabır, hoşgörü, akıllıca davranıp, ergenlik döneminde olan kişilere destek olmaktır. Kişilerde ergenlik yaş aralığı 12-21 yaştır. Bu iki rakamın arasında geçen sürede kişilerin ruhsal, fiziksel ve cinsel gelişimleri tamamlanmış olmaktadır. Ergenliğe girme yaşının geç veya erken olma nedenlerinden bazıları ise genetik, ırk, sosyoekonomik şarlar, iklimsel koşullar, erken evlendirilme, ağır beden işçiliğine maruz bırakılma ve ailesel yaşam faktörleridir. Afrika bölgesinde yaşayan kişiler ergenliğe daha erken yaşta erişirken, Kuzey yarım küre ikliminde yaşayan kişiler ergenlik dönemine daha geç erişirler.

Kızlarda Ergenlik Psikolojisi

Erkeklere nazaran ülkemizde ve dünyada kız çocuklarının ergenlik dönemleri cinsel oluşum ile bağdaştırılmaktadır. Bu anlayış sebebi ile kızların ergenlik dönemleri iki kat daha ağır geçmektedir. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş döneminde kız çocuklarında görülen fiziksel gelişmeler, bu kişilerin ruh hallerinde de büyük karışıklığa sebep olmaktadır. Kızlarda görülen meme büyümesi ve regl dönemi fiziksel olarak ağrılı ve ruhsal olarak karmaşalı geçmektedir. Kızlarda bu sürecin korkutucu geçme sebeplerinden en önemlisi vücutlarında meydana gelen gelişmelerden haberdar olmamalarıdır. Bu durumda annelere çok büyük bir görev düşmektedir. Öncelikle kız çocuklarının akıl erdirmekte güçlük çekmekte oldukları adet dönemiyle ilgili geniş ve mantıklı bir açıklamaya ihtiyaç duymaktadırlar. Yine bedenlerinde meydana gelen gelişmelerden bir tanesi olan meme büyümesi ile de alakalı olarak geniş kapsamlı bir bilgilendirme yapılmalıdır. Eğer kız çocuklarının bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatılması ve ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir birey olarak hayatını sürdürmesi hedefleniyorsa, mutlaka konunun uzmanı bir psikologa götürülüp destek verilmesi gerekmektedir.

Erkeklerde Ergenlik Psikolojisi

Erkeklerde de kızlar gibi hem ruhsal hem de fiziksel birçok değişim görülmektedir. Ergenliğe ilk adım atılmasından itibaren erkeklerde görülen farklılıklar, seste çatallaşma, boyda bariz uzama, bedende dikkat çekecek ölçülerde kilo kaybı, deride yağlanma, yani sivilceler ve beden hacminde kişiden kişiye değişkenlik gösterebilecek genişleme gibi belirtiler görülmektedir. Göğüs, bacaklar ve cinsel organ etrafında kıllanma ortaya çıkar. Bu dönemlerde androjen çok fazla salgılanır ve cinsel organ çalışmaya başlar. Yine bu dönemlerde erkeklerde sperm üretimi başlamış olur.

Ergenlik Döneminde Görülen Psikolojik Sorunlar
Yukarıda sıralanmış olan rahatsızlıkların tamamı kişilerin bu dönemi destek almadan, tek başlarına atlatıyor olmaları ile ortaya çıkmaktadır. Kız veya erkek ayırt edilmeden ergenlik dönemi içerisinde bulunan çocuklara psikolojik destek aile veya uzmanlar tarafından verilebilir. Anne ve babanın ya da yakında bulunan kişilerin en büyük desteği ilgi ve sevgidir. Bu dönemlerde öğüt kabul etmeyen çocuklarla anne ve baba kimliği bir yana bırakılıp, arkadaş kimliği ile konuşulur, bolca vakit geçirilirse kişiler bu dönemi çok daha güvende ve sağlıklı atlatacaklardır. Yine bu dönemde kişilere en büyük destek beraberce yapılabilecek sosyal aktivitelerdir. Kişilerin neye eğilimi var ise o ortamda ailecek vakit geçirmek ergenlik çağında olan kişiler için büyük destek olacaktır.
" } ] }