{ "title": "Ergenlik Dönemi Sorunları", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenşik-donemi-sorunlari.gif", "date": "21.01.2024 15:23:38", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Ergenlik dönemi sorunları, bu dönemde çocukluktan çıkarak artık yetişkinliğe adım atılır. Yaşanılan coğrafi bölgeye göre ergenliğin yaşı değişmektedir. Bu sürede genç kızlarda ve erkeklerde bazı fevri davranışlar görülmektedir. Vücudun büyümesi, bazı cinsel aktivitelerin oluşması, tüylenme, kemiklerin irileşmesi, kızların göğüslerinden büyüme gibi belirtiler görülmektedir. Çocukluk döneminde yapılan hareketler, artık ilgi çekici olmayacağı gibi daha çok komik gelecektir. İzledikleri televizyon programlarının değişeceği gibi, ilgi alanlarında ve düşünceler olarak da çok fazla bir değişiklik olacaktır. Ergenlik dönemiyle birlikte, kızların östrojen hormonu üretmeye başladığında ergenlik dönemi oluşur. Erkeklerde ise testosteron hormonu üretirler. Bu sürede vücudun büyümesi kemiklerde oluşan değişik ve kasların artması gibi belirtiler görülmektedir.

Bazı çocuklarda ergenlik döneminde şiddet görülmektedir

Ergenlik dönemi fırtına gerginlik dönemi olarak bilinmektedir. Çocuk eğer çok şiddetli bir ailede yetiştiyse, şiddet eğilimi ve saldırgan tavırlar sergileyebilir. Çocuğa sürekli olarak şiddet uygulayan anne ya da babalar varsa o çocuk ergenlik dönemi içerisindeyken çevresinde herhangi bir olumsuzluk karşısında şiddet ve saldırgan tavırlar gözlemlenmektedir. Şiddet ile her şeyi çözebileceğini düşünecektir. Bu yüzden, bazı suçlar işleyebileceği görülmektedir. Ergenlik dönemi çok hassas bir süreç olduğundan, çocukların hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak bazı değişiklikler görüleceğinden dünyayı sorgulayıp, bir anlam bularak kişilikleri oluşacaktır. Şiddet içeren filmlerden ve televizyon programlarından uzak durulması gerekmektedir.

Ergenlik dönemine ailelerin dikkat etmesi gerekiyor

Çocukların aileleriyle aralarının açılması sıklıkla karışılmaktadır. Ailelerinin kendisini anlamadığı ve bu yüzden onlarla görüşmek istemeyip uzaklaşmak istemektedirler. Ergenlik döneminde soyut olan kavramları düşünmeye başlarlar. Düşüncelerinde sıklıkla değişiklik görüleceğinden, daha özgür olmak isterler. Birçoğunun ailesinin koymuş olduğu kurallara uymak istemeyeceğinden, kendini daha rahat hissetmek ister. Bu yüzden ailesi ile arasında çatışma görülür. Bu durumda ailelere çok fazla iş düşmektedir. Çocuklarını anlamaları ve onlarla konuşmaları gerekiyor. Çok büyük sorunlar yaşadıklarında bir uzmandan yardım alabilirler. Sinirlenen ailelerin ergen çocuklara şiddet uyguladıkları gözlemlenmiştir. Bu durum çocukların psikolojik sorunlarının olmasına ve daha hırçın olmasına neden olmaktadır. Aileden eğer gerekli sevgiyi göremediklerinde madde alışkanlıkları bu yaşlarda görülmektedir. Çoğu ergenin asi olacağından, onlara nasihat ya da öğüt vermek yerine arkadaş olarak konuşulması gerekmektedir. Ailede otorite davranışlar sergileyen anne ve baba olursa çocuklar buna karşı çıkacaktır. Ailelerin çocuklarının arkadaşlarıyla tanışarak, onlarla iyi geçinmeleri gerekmektedir. Ayrıca çocuğunuzu takip etmeniz gerekmektedir.

Merakları artacaktır

Ergenlerin sıklıkla farklı şeyler denemek isterler. Bunlar farklı başka işler olabileceği gibi, farklı alışkanlıklarda olabilir. Özellikle anne ve baba çocukların yanında sigara ya da alkol tüketiyorsa, çocuklarında bu maddelerin güzel bir şey olacağını düşüneceğinden sıklıkla tüketeceklerdir. Çevresinde bulunan kötü alışkanlıkları olan arkadaşları nedeniyle kötü alışkanlıklar yaşayabilir. Ders çalışmalarında isteksizlik olacaktır. Ders çalışmak yerine başka işlerle meşgul olabilirler. Özellikle karşı cinse ilgisi artabilir. Ses tonundaki çatallanma ve henüz tam olarak yerine oturmamış olmasından bu durumdan hiç hoşlanmaz. Yaşadığı bazı fiziksel olan nedenlerden çevresine karşı ilgisi azalarak kendi iç dünyasına dönebilir. Sürekli olarak ilgi çekmeye çalışabilir ve bu yüzden sıklıkla yalan söyleyebilir. Sorunlarını çok büyükmüş gibi gösterip, çevresinde bulunanlardan yardım isteyebilir. Hayal kurabilir. Bu hayallere inanıp, kendisini gerçek dünyadan soyutlayabilir. Eğer ailesinden ve çevresindeki arkadaşlarının yetersiz kaldığını düşünürse çok farklı arkadaş ortamına girebilir. Sürekli olarak para harcama ya da arkadaşlarında gördüğü telefon, bilgisayar veya tablet gibi cihazları kendisine isteyebilir. Ailesi almadığında depresyona girebilir." } ] }