{ "title": "Ergenlik Döneminde Fiziksel Değişimler", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlik-doneminde-fiziksel-degisimler.gif", "date": "21.01.2024 00:46:47", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Ergenlik döneminde fiziksel değişimler: kız çocukları ve erkek çocukları, çocukluk döneminden çıkıp yetişkinliğe adım atmalarına ergenlik dönemi denmektedir. Bazı çocuklar bu dönemi tamamen bir kâbus olarak geçerken, bazıları ise çok sakin olarak atlatmaktadır. Ruhsal olduğu kadar fiziksel değişikliklerde olabilmektedir. Aslında ergenlik büyümekle alakalıdır. Bu dönemde insanların hem düşünceleri değişecek ve kişiliği oturacak hem de fiziksel olarak da büyüme görülmektedir. Kadınlarda östrojen adlı kadınlık hormonunun artmasıyla ve erkeklerde de testosteron adlı hormonun artmasıyla görülmektedir.

Kız çocuklarında ergenlik dönemindeki fiziksel değişiklikler

Kız çocukları ergenlik belirtisi olarak ilk başta dümdüz olan göğüslerinde irileşme görülür. İlk başlarda tek göğsü büyüyebilir. Büyüme sırasında göğüsler acıma ve kaşınma görülmektedir. Bu ergenliğin ilk belirtileri arasında olmaktadır. Göğüsleriniz ergenliğiniz boyunca devam edecektir. Genetik olarak ailenizdeki kadınların göğüs büyüklüğü kadar bir büyüme olacaktır. Ayaklarda ve ellerde orantısız bir biçimde büyüme görülmektedir. Bu durum daha sonraları boyunuzun uzamasıyla birlikte normal görünecektir. Kız çocuklarında 10 cm'ye kadar bir boy uzaması görülmektedir. Genellikle 10 yaşlarında olan kız çocuklarında tüylenme görülmektedir. İlk olarak koltuk altı ve kasıklarında koyu renkli tüylenme görülür. Ardından ise bacaklarda kollarda bazılarının boyun altı, yüzü ya da bıyıklarında da görülür. Derisinde yağlanma görülecektir. Bu yağlanma yüz bölgesinde daha fazla olacağından siyah nokta ya da sivilce sıklıkla görülmektedir. Kalça kemiğinin büyümesiyle birlikte bel kemiği aynı kalacaktır. Bu da kız çocuklarına kadınsı bir görünüm sağlayacaktır. Ergenlikle birlikte ter bezleri daha aktif hale gelecektir. Genital bölgede büyüme ve tüylenme görülmektedir. Kokusuz sarımsı veya süt renginde beyaz bir akıntı gelebilir. Akıntının gelmesiyle birlikte 6-12 ay içerisinde adet görmeye başlar. Bu akıntının gelme nedeni vajinayı nemli tutmak ve mikroplara karşı korumaktır. En son ergenlik belirtisi olarak da kadınların adet görmesi görülmektedir. Gözle görülebilen dış organlarda olan değişiklikler kadar iç organlarda da değişiklik olmaktadır.

Erkek çocuklarında ergenlik dönemindeki fiziksel değişiklikler

Erkekler kız çocuklarına göre daha geç 10-16 yaş arasında ergenliğe girmektedir. Kız çocukları ile ruhsal açıdan hemen hemen aynı belirtiler gösterse de fiziksel açıdan tamamen farklı olmaktadır. Erkek çocuklarının fiziksel özelliklerinde daha farklı değişiklikler olacaktır. 12 yaşlarına geldiğinde testislerinde gözle görülür bir belirti görülecektir. Testislerde olan büyüme ergenliğin ilk habercisi olmaktadır. Birkaç yıl içerisinde penis bölgesinde koyu renkli kıllanma görülecektir. Peniste büyüme de görülmektedir. 13 yaş itibarıyla erkek çocuklarının seslerinde bir kalınlaşma görülür. Halk arasında âdem elması denilen kıkırdak gırtlağında belirginleşir. Boyu 10-30 santim kadar uzama görülür. Elleri ve ayakları büyür. Kemikleri daha da kalınlaşır. Vücudun da kıllanma görülür. İlk önce bıyıkları belirginleşir. Ardından tüm yüzünde sakalları çıkar. Kasları geliştiğinden daha da güçlü olduğunu hisseder. Penis sertleşmesi görülür. Testosteron hormonu salgılamaya başladığından vücudu sperm üretmeye başlar." } ] }