{ "title": "Ergenlik", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlik-3317.jpg", "date": "21.01.2024 09:33:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ergenlik, bireylerin yetişkinliğe adım attığı süreçtir. Yani çocukluk dönemiyle yetişkinlik dönemi arasındaki süreç ergenlik olarak tanımlanır. Bireylerdeki tutum ve davranışların çocuksu halden bir yetişkin olmaya doğru değiştiği bu dönemde, aynı zamanda fiziksel değişimlerde olur. Cinsiyet özelliklerinin kazanılması, bireylerin yetişkinliğe ruhsal olarak hazırlanması bu dönemde olur. Bireylerde toplumun bir parçası olma benliği gelişir. Hormon değişimleri de olduğu için, kişi ruhsal olarak iniş çıkışlar yaşamaya başlar. Ergenlik ortalama olarak 12-20 yaşları arasında yaşanan bir süreçtir. Kızlar ergenlik dönemine erkeklerden 1-2 yıl önce giriş yapar. Erkeklerin ergenliğe geçişine kadar kızlar daha fazla yol almış olur.

Ergenlik dönemindeki değişimler ve ergenlik dönemi sorunları

Kızlarda ergenlik değişimleri
Erkeklerde ergenlik değişimleri
İnsanların gelişimi yaşamı boyunca devam eder. Ergenlik bu değişimlerin yaşandığı en önemli dönemdir. Bireylerde çok hızlı gerçekleşen değişimler izlenir. Her birey ergenlik dönemini yaşar. Ergenliğin ilk başları uzmanlar tarafından olumsuz olarak, daha sonraki süresi de olumlu olarak değerlendirilir. Bireylerde söz dinlememe, otoriteye karşı gelme, hata bulma, eleştirme gibi davranışlar izlenir. Bazen aile tarafından bir yetişkin gibi görünen çocuklarda nasıl hareket edeceğini bilemez. Değişimlere ayak uydurmaz. Bu nedenle ergenlikte bir kimlik karmaşası yaşanabilir. Karşıt duygular yaşanabilir. Bu yüzden ergenlik dönemindeki bir bireyin bir yetişkinin uzaktan denetimine ihtiyacı olur. Başkalarının güvenini kazanma, ailenin güvenini kazanma gibi kaygı durumları yaşanabilir. Ergenlik döneminde bireylerin yaşadığı bu güvensizlik sorunu onların çekingen ya da atılgan bir birey olmalarına neden olabilir. Başkalarının bu dönemde kendileri hakkındaki hükümleri ergenler için çok önemlidir. Bu süreçte ergenler kişilik arayışında olur, arkadaş çevresi de değişebilir. Ancak kendisiyle çok alakalı olur. Uzun süre ayna karşında zaman harcayabilirler. Giyimlerine çok önem verirler, ancak kararsız olurlar. Özgür kalmayı isterler, anne ve babaya isyankar olabilirler. Okuldaki başarıları da düşebilir.

Yetişkinlerin ergenlere karşı olan baskıcı tutumları, yasakçı disiplinli anlayışları ergen için olumlu olmaz. Bu süreci olumsuz bir döneme çevirmemek için yetişkinlerin ergenlere yapısı bir tutum izlemesi gerekir. Eğer ergenlik dönemindeki gençler anne ve babasına güven duyarsa sorunlarını birlikte çözmeye çalışırlar. Kopuk bir çocukluk süreci geçirmiş olan bireyler ergenlikte ailesiyle zıtlaşma gibi sorunları daha fazla yaşar. Aynı ortamda bulunmayı bile istemez hale gelebilirler. Ergenlikte elde ettiği yeni olanaklar yüzünden bireyde etrafına kendini bir yetişkin olarak sunmaya çalışır. Bu durumda ailede çatışmaya neden olabilir. Kendisine hala bir çocuk muamelesi yapılmasından hoşlanmaz, bu da ergenin isyankar tutum içinde olmasına yol açar. Bu farklı tutumlar nedeniyle ergenlerde kararsızlık ve dengesizlik sorunları yaşanır. Ergenlikte bireylerin düşüncelerine, görüşlerine karşı yetişkinlerin alaycı yaklaşımı, tebessümle yaklaşımı, ergenin bunları bilemeyeceği izlenimini verme gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Aksine ergenin kendini ispat edebilmesi için, önündeki engeller çekilmeli, cesaret verilmelidir. En önemlisi anne ve babanın sabırlı olması gerekir. Ergen hata yapsa da sabırla yaklaşılmalıdır.

Ergenlik sürecinin bir gelişim dönemi olduğu kabul edilmeli, ayrıca gençlerin bir bunalım sürecinde olduğu görülmelidir. Sabırlı olmak, dengeli olmak ve güçlü olmak ebeveynlere düşer. Ergen başkalarıyla kıyaslanmadan olduğu gibi kabul edilmelidir. Kendisine destek verilmeli, onun güveni sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde kuşaklar arası çatışma yaşanmaz. Kısacası ergenlik bireyin hem kendisiyle hem de çevresiyle çatışma içinde olduğu bir süreçtir.
" } ] }