{ "title": "Ergenlikte Adet Gecikmesi", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlikte-adet-gecikmesi-1751.jpg", "date": "21.01.2024 17:16:39", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Ergenlikte Adet Gecikmesi, ergenlik döneminde adet gecikmeleri normal olup genellikle ilk adetten sonraki birkaç yıl içerisinde kendiliğinden düzene girmektedir. Ergenlikte yaşanan adet gecikmeleri için herhangi bir ilaç tedavisi ya da tıbbi bir şey yapılmasına gerek kalmamaktadır. Ergenlikte görülen adet düzensizliği çok normal olup 18 yaşından küçük kızlarda daha sık görülmektedir. Tutulan bir adet döngüsü takvimi, tanı koyma için son derece faydalıdır. Böylece adet periyodunda yumurtlamanın olup olmadığı daha kolay tespit edilebilir.

Ergenlikte adet gecikmesi neden olur?

Ergenlik dönemindeki adet düzensizliklerinin nedeni yumurtlamanın gerçekleşmemesinden kaynaklıdır. Çok uzun ya da çok kısa süren âdet kanamaları da yumurtlama çevriminin düzgün olmamasından meydana gelir. Bunun açıklaması ise iç salgı sisteminin henüz olgunlaşmamış olmasından kaynaklanır ve bir süre sonra herhangi bir tedaviye gerek kalmadan normal sürece girer. Adet periyodu 25 günden daha kısa ise polimenore olarak isimlendirilir. Bu durumda da kanamanın süresi uzar. Adet periyodu 31 günden daha uzun ise oligomenore adını alır ve kanama damla şeklinde yine uzun sürer. Ergenlik dönemindeki genç kızlarda âdet kanaması adet bozukluklarının dörtte birini oluşturur ve genelde bir süre sonra normal periyoda dönüşür.

Ergenlik döneminde ilk adet görüldükten sonra iki adet arasındaki döngü tamamen düzensiz ise zamansız kanamalar görülüyorsa ya da aylarca adet görülmemişse hipotalamusun işlevinde bir aksaklık olduğu düşünülür.

Ergenlikte adet gecikmesi sıkıntısı ilk adet görüldükten sonraki birkaç aylık süreç içinde ortaya çıkar ve yıllar geçtikçe normal düzenine girer. Eğer periyotlarda çok şiddetli kanamalar oluşuyorsa mutlaka bir kadın doğum doktoruna başvurmakta fayda vardır. Ergenlik döneminde oluşan adet düzensizliği işlevsel bir bozukluğa dayanıyor ise tanı koyma sırasında organik kökeni olan adet bozuklukları dikkate alınarak, gebelik, iltihap ve yabancı cisimler, kötü huylu tümörler, idrar yollarına bağlı kanamalar, pıhtılaşma bozukluğu gibi kan hastalıkları da incelenmelidir. Ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülen işlevsel bozukluklara bağlı adet düzensizliklerinde hiçbir zaman hormon tedavisi uygulanmaz. İşlev bozukluğuna bağlı durumlarda ilk tedavi şekli şiddetli kanamanın engellenmesi ve yumurtlamanın sağlanmasıdır.

İki adet dönemi arasındaki süre kısa kanama süresi uzun ve kanama miktarı artmışsa ve bu durum kişide kansızlık yaratmıyorsa sorun geçici olup kendiliğinden düzelecektir. Herhangi bir tedaviye geçilmeden önce 3 beklenmesinde fayda vardır. Eğer bu sürede kansızlık oluşursa demir içeren ilaçlar ve protein ağırlıklı beslenme önerilir. Kanamalar sıklaşmış ve kanama süresi de çok uzamışsa hemoglobin değerlerine bakılır. Eğer bu değerler normalin altında ise kanamayı durdurmaya yönelik hormon tedavisi verilebilir. Bu tedavide yumurtlamayı durduran bir ilaç kullanılacaksa bu ilaca âdet kanamasının 5. Günün de başlamak gereklidir. Hasta ergenlik çağındaki bir genç kız olduğundan aşırı derecede dikkatli davranmak gerekir. Çünkü ergenlik döneminde ve bu gelişme çağında yumurtalık ve hipofiz etkinliklerinin dengede olması gerekir. Yumurtlamayı yapay yollar ile durdurmak zararlı olabilmektedir. Yapılan hormon tedavisi işe yaramaz ise tanıyı tekrar gözden geçirmek gerekir.
" } ] }