{ "title": "Ergenlikte Göğüs", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/ergenlikte-gogus-5749.jpg", "date": "19.01.2024 11:46:01", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Ergenlikte Göğüs, ergenlik dönemi fizyolojik açıdan gelişim ve değişimlerin başladığı erginlik ile yetişkinlik arasındaki özel bir dönemdir. Ergenlik dönemi yetişkinliğe adım atılan ilk evredir. Vücut hormonlarından cinsiyetle ilgili olan hormonlar yani östrojen ve androjenlerin üretimi bu dönemde en üst seviyededir. 12-20 yaş aralığındaki dönem ergenlik dönemdir. Kız çocuklarda ergenlik dönemi erkek çocuklara oranla daha erken başlar. Kızlar için bu dönem 9-13 yaş aralığıdır. Bu yüzden kızlar daha erken olgunlaşırlar. Bu dönem hem hormonlardan kaynaklı değişimlerin hem de psikolojik iniş çıkışların pik yaptığı bir dönemdir.

Ergenlikte göğüs gelişimi ve değişimi nasıldır?

Kız çocuklarda ergenlik gelişimi, yumurtalıkları dışarıdan görmek mümkün olmadığı için östrojen hormonunun etkisini ilk olarak göğüslerde göstermeye başlamasından anlaşılmaktadır. Kızlarda bu durum göğüs gelişimi be büyümesi olarak ortaya çıkar. Göğüslerin çıkmaya başlaması kızlarda nirengi noktası olarak kabul edilip diğer değişimlerin göğüs gelişimi ile devam edeceği varsayılır. Kızlarda 8 yaşından önce meydana gelmeye başlayan göğüs büyümesi ise erken ergenlik olarak adlandırılır. Bazı kız çocuklarda beyindeki ergenlik merkezi çalışmaya başlamadan önce tek başına göğüs gelişimi olabilmektedir. Yani ergenliği başlatan hormonlar aktif olmadan sadece göğüs gelişimi olabilmektedir. Normal şartlarda kızlarda göğüs gelişimini takiben aşağı yukarı 2 yıl gibi bir zaman sürecinde de adet dönemi gerçekleşmektedir. Bu durumda kızlarda erken göğüs gelişimi olduğunda 2 yıl kadar zaman aralığı ile menstrüasyon periyodu da gerçekleşecek anlamını çıkarmamalıyız çünkü erken göğüs gelişimi menstrüasyonu etkilememektedir. Kızlarda göğüs gelişimin erken olduğu durumu boyda hızlı uzama, genital bölgede kıllanma tüylenme, ter kokusu ve ruhsal değişiklikler de takip eder ise o zaman ergenlikten bahsetmek mümkündür.

Kızlarda ergenlik döneminden önceki çocukluk döneminde sadece meme başları vardır. Ergenlik dönemine girilmesi ile yumrucuklar belirir göğüs ve göğüs başı yükselir. Bu durumda memeler gözle görülür şekilde büyümeye başlamıştır ve süt bezleri dokusu da oluşmuştur. Göğüs başını çevreleyen derideki koyu bölge ve göğüs başı yükselerek diğer bölümden daha üstte durur.

Kızlarda ergenlik göğüs büyümesi ile başlayıp göğüslerin büyüdüğü meme uçlarından birinin veya her ikisinin üzerinde küçük ve hassas bir kabarıklık meydana gelir ve takip eden birkaç yıl içinde bu kabarıklık giderek büyümeye devam eder. Ergenliğin başlangıç aşamasında bir göğüs diğerine oranla daha büyük olabilmektedir ve bu durum göğüsler son halini alıncaya kadar devam edebilmektedir. Ergenlik döneminde göğüslerin gelişmeye başlaması ile sütyen takılma ihtiyacı hissedilir ve bu adım kadın olma yolunda atılan ilk adımdır ve ergenlik dönemindeki psikolojik iniş ve çıkışlar nedeni ile bazı kız çocuklar göğüslerinin büyümesinden rahatsızlık ve utanç duyabilirler. Bunun çok normal bir süreç olduğu unutulmamalıdır ve bu konuda en büyük görev annelere düşmekte olup her fırsatta bunun büyüme ile alakalı normal bir gelişim süreci olduğu konuşularak çocuğa sakinleştirici ve rahatlatıcı bir tavırla yaklaşılmalıdır.
" } ] }