{ "title": "Kızlarda Ergenlik Belirtileri", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/kizlarda-ergenlik-belirtileri.gif", "date": "19.01.2024 17:57:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kızlarda ergenlik belirtileri, kızlarda ergenlik yaşamlarında vücutlarında küçük bir kız çocuğundan genç kızlığa doğru değişim gösterdiği dönemdir. Buna buluğ çağı da denmektedir. Kızlarda ergenlik erkeklere göre daha erken dönemde olur. Genel olarak bunun bir zamanı olmasa da kızlar 9-13 yaşları arasında ergenliğe geçiş yaparlar. Bu yüzden kızlar erkeklere göre birkaç sene önceden daha uzun ve olgun olurlar. Ergenlik döneminde kızlarda önce göğüslerin belirginleştiği telarj, daha sonra cinsel bölgedeki kıllanma pubarş, en son olarak adet görme yani menarş dönemi yaşanır.

Kızlarda ergenlik belirtileri nelerdir?

Göğüslerin belirginleşmesi (Telarj): Kızlarda ergenlik genellikle göğüslerdeki büyümeyle başlar. Bu büyüme meme uçlarından birinde ya da ikisinde birden meme ucu üzerinde hassas ve küçük kabarıklığın oluşmasıyla fark edilir. Birkaç yıl içinde bu kabarıklık büyüyecektir. İlk başta göğüslerin biri daha büyük olabilir. Bu göğüslerdeki büyümenin tamamlanmasına kadar da sürebilir.

Kılların oluşması (Pubarş): Kızların ergenliğe girişiyle birlikte cinsel bölgede yumuşak kıllar görülmeye başlar. Bunlar giderek sıklaşır ve kıvrımlı bir hale gelir. Kıllanma kol altlarına ve bacakların üzerine de yayılır. Kılların temizlenmesi kişisel bir tercihten kaynaklanmaktadır. Bunun tıbbi bir sebebi yoktur.

Vücut şeklinde olan değişimler: Ergenlikle kalça genişlerken, belde daralma olur. Vücutta karın bölgesinde, kalça ve bacaklarda yağ depolanmaya başlar. Bunlarla birlikte kadın bedenine özgü çizgiler oluşmaya başlar.

Vücut ölçüleri: Kızlarda ergenlikte bacaklar, kollar, eller ve ayaklar vücudun diğer alanlarına göre daha hızlı büyür. Bu bölgelerdeki büyümeyi vücudun diğer alanları yakaladığında, kızlar kendilerini ruhsal açıdan hantal ve şekilsiz olarak hissedebilir.

Cilt: Cilt dokusu ergenlikte daha yağlı olur. Bu terlemeyle ön plana çıkar. Çünkü bu dönemde ter bezleri de büyür. Ciltteki yağlanmadan dolayı sivilceler artar. Bunlar akne olarak ortaya çıkar. Bu durum hormon değişimlerine bağlı olarak gelişir. Ergenlikte olan kızlarda mutlaka akne etkisi olur. Hatta bazıları tedavi gerektirecek kadar şiddetli olur.

Psikolojik sorunlar: Ergenlikte kızların bedenlerinde olan fiziksel değişimler ruhsal sorunların olmasına neden olmasına neden olabilir. Anksiyete, depresyon, aşırı alınganlık, kendini çirkin görme gibi etkiler oluşabilir. Bu nedenle ailelere büyük iş düşmektedir. Çocuklarıyla yeterince ilgilenmeleri gerekir.

İlk adet görme (İlk menstrüasyon, menarş): Menarş yani ilk âdet kanaması, kız çocuklarının üreme dönemine geçişi olarak değerlendirilir. Genellikle 9-16 yaş arasındaki kızlarda ilk âdet kanaması olur. Bu adet görme, regl, ay hali gibi tanımlamalarla bilinir. Bu döneme giriş kız çocuğunun genetik özellikleri, beslenmesi, coğrafi olarak yaşadığı bölge, sosyokültürel yapıyla alakalıdır. Beslenmesi iyi, hafif kilolu olan kızlarda menarş daha erken yaşta olur. Kızların 9 yaşından önce adet görmesi, erken menarş olarak değerlendirilmektedir. Bunun altında yatan bazı hormonal bozukluklar olabilir. Bu yüzden kızların doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Bunun nedeni belirlenmese de ileride boy kısalığı etkisi yapacağından, mutlaka tedavi edilmelidir. Menarş 16 yaş sonrasında olursa ya da bu yaşta olmazsa yine araştırılmalıdır. Bu gecikmiş menarş olur. Bu durumda kızlardaki meme gelişimi, tüylenme ve boy uzaması önemli hale gelir. Bu etkilerde yoksa gelişim sorunu olduğu düşünülür. Değişimler normal olduysa, adet görmek için 16 yaşına kadar beklenebilir.
" } ] }