{ "title": "Kızlarda Ergenlik Yaşı", "image": "https://www.ergenlik.gen.tr/images/kizlarda-ergenlik-yasi.gif", "date": "19.01.2024 15:34:08", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Kızlarda Ergenlik Yaşı, ergenlik çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım atmak demektir. Ergenlik bayanların yaşayacağı normal bir evredir. Ergenlikle ilgili endişeleriniz olabilir. Birçok değişiklik yaşayacaksınız fakat siz yine aynısınız. Bu dönemi, hayatın büyük maceralarından biri olarak görebilirsiniz. Bayanlarda ergenlik dönemi, göğüslerin büyümesi ve belirli bölgelerde tüylenme ile kendini gösterir. Ergenlik dönemi tamamlandığında ise vücut anne olmaya hazır hale gelecektir. Fiziksel ve duygusal değişiklikler aynı zamanda başlamaz. Genel olarak, duygusal olgunluk fiziksel değişiklikten önce başlamaktadır. Kendinizi yaşlanmış hissedebilirsiniz ama hala bir çocuksunuzdur ya da tam tersi, yaşlanmış görünüyorsunuz ama daha bir çocuk gibi hissediyor olabilirsiniz. Ne tam bir yetişkin ne de bir çocuksunuzdur.

Kızlarda ergenlik yaşındaki belirtileri nelerdir?

Ergenlik bir şeylerin ne olacağının farkına varacağınız kafa karıştırıcı bir durumdur. Ergenlik, 7-13 yaş arasında gerçekleşir. Bu dönem 1,5- 4 sene arasında sürebilir. Genç kızlar göğüslerinin olgunlaşmaya başlamasıyla beraber en geç 2-3 sene içinde ergenliğe geçmiş olurlar. Eğer ergenliğe ait belirtiler kızlarda 8 yaşından önce görülürse çocuk erken ergenliğe girmiş anlamına gelmektedir. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun gelişip büyümesidir. Buna ek olarak cinsel organda ve koltuk altında tüylenmeler görülür. Sonunda ilk âdet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmış olacaktır. Öncelikle ergenlik hormonlarla ilgili bir durumdur. Hormonlar, kimyasallardır ve vücutta farklı fonksiyonları vardır. Yaşlandıkça beyniniz özel hormonlar üretmeye başlar. Ergenlik dönemine geçişte beyin ve hipofiz bezleriniz hormonları çalıştırırlar. Bu hormonlar yumurtalıklara gönderilir ve yumurtalıklar, östrojen üretmeye başlarlar. Hormonlar, ergenlik döneminde fiziksel ve duygusal anlamda birçok değişikliğe sebep olurlar. Büyüme hormonu hipofiz bezlerinde boyu, kol ve bacaklardaki kemiklerin uzamasına etki ederken, aynı zamanda kalp, akciğer ve vajinanın gelişmesine de yardımcı olur.

Erken ergenliğe giren çocuklar yaşıtlarından önce büyümeye başladıklarından kemiklerdeki büyüme noktaları daha çabuk kapanacaktır, bu yüzden yaşıtlarından daha kısa boylu olma ihtimalleri yüksektir. Normalden erken dönemde yaşamak zorunda kaldıkları âdet kanaması, yetişkin görüntüsüne ulaşmak gibi durumlar çocuğu psikolojik açıdan olumsuz etkileyebilir. Eğer bunun sebebi tıbbi bir problem ise (Beyin tümörleri gibi) ve tanı koymakta geç kalınırsa hayatı tehdit edebilir. Son yıllarda bütün dünyada özellikle dikkat çeken büyük oranda erken ergenlik problemine rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalar aldığımız gıdalar içinde bulunan hormon ve katkı maddelerinin çocuklarda bu duruma sebep olduğunu göstermektedir. Büyüme hormonu eklenip yetiştirilen meyve ve sebzeler, yine hormon eklenerek hızlı büyütülen etler ve sütler çocuklarda hormon uyarısına neden olabiliyor. Normal şartlarda çocukluk döneminde bu hormon uyarı sistemi beyinde, ergenlik hormonlarını bu dış uyaranların artmasıyla aktif hale gelmektedir. Aynı zamanda katkı maddeleri kadar olmasa da iklim değişiklikleri ve fiziksel koşullar, kullanılan plastik eşyalar ve oyuncakların içindeki hormon benzeri etki oluşturan kimyasallar da erken ergenliği başlatabilmektedir. Hazır yiyecek tarzı ve yapay endüstri ürünleriyle beslenme alışkanlıkları obeziteye sebep olarak vücuttaki yağ oranını arttırarak erken ergenliğe sebep olabiliyor.
" } ] }