Ergenlik Dönemi Psikolojisi
25 Temmuz 2024

Ergenlik Dönemi Psikolojisi


Ergenlik dönemi, hem kız hem de erkek çocuklarda farklılıklar göstermektedir. Bu dönem, çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreci olduğu için bireylerde hem bedensel hem de ruhsal gelişim süreci başlamaktadır. Bireyler ve yakınları için sancılı bir dönem olan bu süreçte, ailelere düşen görevler sabır, hoşgörü ve akıllıca davranarak ergenlik dönemindeki bireylere destek olmaktır. Ergenlik yaş aralığı genellikle 12-21 yaş arasında kabul edilmektedir. Bu süre zarfında bireylerin ruhsal, fiziksel ve cinsel gelişimleri tamamlanmış olur. Ergenliğe girme yaşının erken veya geç olma nedenleri arasında genetik, ırk, sosyoekonomik şartlar, iklimsel koşullar, erken evlendirilme, ağır beden işçiliğine maruz kalma ve ailesel yaşam faktörleri bulunmaktadır. Örneğin, Afrika bölgesinde yaşayan bireyler ergenliğe daha erken yaşta erişirken, Kuzey Yarımküre ikliminde yaşayan bireyler ergenlik dönemine daha geç erişirler.

Kızlarda Ergenlik Psikolojisi

Kız çocuklarının ergenlik dönemleri, erkeklere nazaran daha karmaşık ve zorlu geçmektedir. Fiziksel gelişmelerin yanı sıra, bu dönemde kız çocuklarında görülen ruhsal değişimler de büyük önem taşımaktadır. Kızlarda meme büyümesi ve regl dönemi, fiziksel olarak ağrılı ve ruhsal olarak karmaşalı geçebilir. Bu sürecin korkutucu olmasının en büyük sebeplerinden biri, vücutlarında meydana gelen değişimlerden haberdar olmamalarıdır. Bu durumda, annelere büyük görevler düşmektedir. Kız çocuklarının adet dönemi ve meme büyümesi gibi konularda geniş ve mantıklı bir açıklamaya ihtiyaçları vardır. Eğer bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılması ve ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir birey olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri hedefleniyorsa, mutlaka bir uzmandan psikolojik destek alınmalıdır.

Erkeklerde Ergenlik Psikolojisi

Erkekler de ergenlik döneminde hem ruhsal hem de fiziksel birçok değişim yaşarlar. Ergenliğe ilk adım atıldığında, erkeklerde ses çatallaşması, boyda uzama, bedende kilo kaybı, deride yağlanma ve sivilceler gibi belirtiler görülür. Göğüs, bacaklar ve cinsel organ çevresinde kıllanma ortaya çıkar. Bu dönemde androjen hormonunun fazla salgılanması sonucu cinsel organ çalışmaya başlar ve sperm üretimi başlar.

Ergenlik Döneminde Görülen Psikolojik Sorunlar

  • Depresyon
  • İştah kaybı
  • Madde kullanmaya eğilim
Yukarıda sıralanmış olan rahatsızlıklar, bireylerin bu dönemi destek almadan, tek başlarına atlatmaya çalışmaları sonucu ortaya çıkmaktadır. Kız veya erkek ayırt etmeden, ergenlik dönemi içerisindeki çocuklara psikolojik destek aile veya uzmanlar tarafından verilmelidir. Anne ve babaların ya da yakın çevrede bulunan kişilerin en büyük desteği ilgi ve sevgidir. Bu dönemde öğüt kabul etmeyen çocuklarla anne ve baba kimliği bir yana bırakılarak, arkadaş kimliği ile konuşulmalı ve bolca vakit geçirilmelidir. Böylelikle, bireyler bu dönemi çok daha güvende ve sağlıklı atlatacaklardır. Ayrıca, bu dönemde bireylere en büyük destek, beraberce yapılabilecek sosyal aktivitelerdir. Bireylerin hangi alanlara eğilimi varsa, o ortamlarda ailecek vakit geçirmek, ergenlik çağındaki bireyler için büyük destek olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Üge

25 Temmuz 2024 Perşembe

Ergenlik döneminde yaşadığım değişiklikler beni çok korkutuyor ve bu süreci nasıl daha kolay atlatabilirim? Annemle ya da babamla bu konuda konuşmak istiyorum ama nasıl başlayacağımı bilmiyorum, ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ergenlik dönemi, herkes için zorlayıcı ve kafa karıştırıcı olabilir, bu yüzden hissettiklerin tamamen normal. Endişelerini ve yaşadığın değişiklikleri paylaşmak için cesaretini toplamak önemli bir adım. Anne veya babanla konuşmaya başlamadan önce, ne hakkında konuşmak istediğini ve hangi duygularını paylaşmak istediğini belirlemek için düşünmek faydalı olabilir. Başlangıç olarak, "Seninle önemli bir konuda konuşmak istiyorum" gibi bir cümleyle giriş yapabilirsin. Bu şekilde, onların da seni dinlemeye hazır olmalarını sağlarsın. Emin ol, seni anlamaya ve desteklemeye çalışacaklardır. Unutma ki, bu süreci yalnız başına geçmek zorunda değilsin ve her zaman konuşabileceğin biri var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çocuklarda Ergenlik Dönemi

Çocuklarda Ergenlik Dönemi

İlginizi Çekebilir

Ereksiyon Nasıl Olur?

Ereksiyon Nasıl Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızlarda Ergenlik Yaşı?

Kızlarda Ergenlik Yaşı?

Kızlarda Ergenlik Dönemi

Kızlarda Ergenlik Dönemi

Ergenlikte Adet Düzensizliği Belirtileri ve Tedavisi

Ergenlikte Adet Düzensizliği Belirtileri ve Tedavisi

Kızlarda Ergenlik Belirtileri

Kızlarda Ergenlik Belirtileri

Ergenlik Dönemi Psikolojisi

Ergenlik Dönemi Psikolojisi

Güncel

Kızlar Ergenliğe Ne Zaman Girer?

Kızlar Ergenliğe Ne Zaman Girer?

Güncel

Ergenliğe Nasıl Girilir?

Ergenliğe Nasıl Girilir?

Güncel

Ergenlik Dönemi Diyeti

Ergenlik Dönemi Diyeti