Ergenlik Dönemi Diyeti
08 Temmuz 2024

Ergenlik Dönemi Diyeti


Ergenlik dönemi, çocukların sağlıklı gelişimleri açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde bazı bireylerde fazla kilo alımı, bazılarında ise aşırı zayıflık gözlemlenebilir. Bu nedenle, doğru bir beslenme programı uygulamak büyük önem taşımaktadır. Cilt ve beden sağlığı için yağlı yiyeceklerden uzak durmak en doğru seçim olacaktır. Bedenin ihtiyacı olan vitaminleri bilmek ve bu doğrultuda ilerlemek, fazla kilo alımının ve cilt üzerindeki yağlanmanın önüne geçmek için doğru bir davranış olacaktır.

Ergenlik döneminde boy uzaması başladığı için en sağlıklı destek, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesidir. Kan basıncının arttığı bu dönemlerde, kan yapıcı yiyecekler ve içecekler tüketmek, bedene destek niteliği taşımaktadır. Özellikle kız çocuklarında adet döneminden sonra, kan şekerinin olması gerektiği düzeyde tutulması sağlıklı bir ergenlik için şarttır. Kan yapıcı özelliği bulunan pekmez ve benzeri gıdalar bu dönemde kullanılabilir. Böylece hem kan kaybının yerine kan rezervleri doldurulmuş olur hem de kan şekeri düzeyi korunmuş olur.

Ergenlik Döneminde Tüketilmesi Gereken Yiyecekler ve İçecekler

  • Süt ürünleri
  • Sebzeler
  • Meyveler
  • Bakliyatlar
  • Beyaz ve kırmızı et
Ergenlikte vücudun dengeleri tamamen değiştiği için sağlıklı beslenme şarttır. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı ise bilinçli tüketime yönelmekten geçer. Kişilerin listede adı geçen yiyeceklerle kendilerine düzenli bir liste oluşturmaları ve bu listeye sadık kalmaları sağlıklı gelişimleri için gereklidir. Süt ürünlerinin tamamı, kemik yapısının olması gerektiği gibi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ergenlik döneminde boy uzaması gerçekleştiği için, kemiklerin bol miktarda kalsiyuma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sebeple, kalsiyumun bolca bulunduğu yoğurt, süt, peynir ve benzeri gıdaların organik olmak koşuluyla tüketilmesi gerekmektedir.

Listede adı geçen sebze bölümüne ülkemizde yetişen bütün sebzeler dahildir. Sindirim sistemi için gerekli olan sebze tüketimi, doğrudan beden ve ruh sağlığına olumlu yönde destek vermektedir. Bağışıklık sisteminin bedene sağlaması gereken konfor için sebze ve meyve tüketimi mutlaka olmalıdır. Bağırsak ve diğer organların vitamin takviyesi için doğal meyvelerin tüketilmesi, kişilerin sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmelerine önemli destek sağlamaktadır. Yine meyvelerde ve sebzelerde bulunan A, B, C, ve E vitaminleri kaliteli yaşam için gereklidir. Bakliyat ve et tüketimi ergenlik dönemi için sağlığa giden yolda önemli bir rol oynar. Özellikle balık tüketmek, bu dönemde kişilerin hafızaları için önemli bir uygulamadır.

Ergenlik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

  • Alkol
  • Sigara
  • Uyuşturucu
  • Un
  • Şeker
  • Tuz
  • Yağ
Bedenin bütün organları, bahar aylarında yaşama uyanan bitkiler gibi, hayata başlangıç yaptıkları ergenlik döneminde yukarıda adı geçen yiyeceklerin beden sağlığı adına hiçbir faydası bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu yiyecek ve içeceklerin ölümcül rahatsızlıklar barındırdığı kişilerce iyi bilinmelidir. Söz konusu bu gıdaların haricinde sakınılması gereken diğer bir faktör ise günümüzde dostça görünen hazır gıdalardır. Ergenlik döneminde fazlaca başvurulan fast food yiyeceklerin beden sağlığına hiçbir katkısı bulunmadığı gibi, kişileri obezite yolunda cazip kılınmış çeşitleri ile oyaladığı bilinmektedir. Trans yağ bulunan ve koruyucu maddeyle muhafaza edilen bütün yiyecekler ve içeceklerden uzak durulması, sağlıklı bir bedene sahip olunması anlamı taşır. Sigara, alkol ve diğer bağımlılık yapan içeceklerin ölümcül sonuçları geniş vadede içlerinde sakladıkları kişilerce iyi bilinmelidir. Un, şeker, yağ ve tuz gibi masum görülen kullanım maddelerinin fazlasının obeziteyi tetikleyeceğinin bilincinde olmak gerekmektedir.

Ergenlik Dönemi İçin Diyet Listesi

  • Sabah: 1 bardak ballı süt ve sıkma portakal suyu, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği, 5 siyah zeytin ve bolca yeşillik.
  • Ara öğün: 1 adet elma, 1 adet ceviz, 2 adet badem
  • Öğle: 1 kâse mevsim salatası, 1 porsiyon balık ızgara, yarım porsiyon bal kabağı tatlısı.
  • Ara öğün: 1 adet salatalık, 2 adet kuru veya yaş kayısı, 3 adet fındık.
  • Akşam: 1 porsiyon etli nohut yemeği, yarım porsiyon bulgur pilavı, 1 kâse yoğurt, 1 kâse üzüm hoşafı.
  • Gece: 1 bardak havuç suyu.
Yukarıda vermiş olduğumuz bir günlük diyet listesini dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Bu listede dilediğiniz yiyeceği, sebze yemekleri ve meyvelerle değiştirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çocuklarda Ergenlik Dönemi

Çocuklarda Ergenlik Dönemi

Kızlarda Ergenlik Yaşı?

Kızlarda Ergenlik Yaşı?

Ergenlikte Boy Uzaması

Ergenlikte Boy Uzaması

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ergenlik Döneminde Fiziksel Değişimler

Ergenlik Döneminde Fiziksel Değişimler

Ergenlikte Göğüs Gelişimi

Ergenlikte Göğüs Gelişimi

Ergenlik Dönemi Psikolojisi

Ergenlik Dönemi Psikolojisi

Ergenlik Dönemi Sorunları

Ergenlik Dönemi Sorunları

Ergenliğe Ne Zaman Biter?

Ergenliğe Ne Zaman Biter?

Güncel

Kızlar Ergenliğe Ne Zaman Girer?

Kızlar Ergenliğe Ne Zaman Girer?

Güncel

Ergenlik Dönemi ve Özellikleri

Ergenlik Dönemi ve Özellikleri

Güncel

Ereksiyon Nasıl Olur?

Ereksiyon Nasıl Olur?