Ergenlikte Beslenme Ergenlik Beslenme İçin Öneriler
23 Temmuz 2024

Ergenlikte Beslenme Ergenlik Beslenme İçin Öneriler

Ergenlikte Beslenme

Ergenlik, biyokimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan hızlı gelişme, büyüme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik dönemi genellikle 12-18 yaşları arasını kapsamaktadır. Ergenlik çağının çoğunlukla erkeklerde 11-14, kızlarda ise 10-12 yaşları arasında başladığı kabul edilmektedir. Bu dönemde büyüme hızlıdır ve bu durum besin ögeleri ve enerji ihtiyacını artırmaktadır.

Sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için önemlidir, ancak büyüme çağında olan çocuklar için daha da kritiktir. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları, bireyin ömrü boyunca sürdüreceği sağlıklı yaşam biçiminin temelini oluşturur. Gelişme ve büyüme süreçlerinde vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögeleri, gıdalar yoluyla alınabilir. Gıdaların içinde vücuda yarar sağlayan maddeler bulunur ve bu maddeleri besin ögeleri olarak adlandırırız. Besin ögeleri karbonhidratlar, proteinler, yağlar, mineraller, su ve vitaminlerden oluşur.

Ergenlikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

  • Yağ Grubu: E vitamini içeren yağlar, gelişme ve büyüme için enerji ihtiyacını karşılamak açısından oldukça önemlidir.
  • Süt ve Yoğurt Grubu: Protein ve kalsiyum içeriği yüksek olan bu grup, çocukların büyüme ve gelişiminde, iskelet sistemlerinin güçlenmesinde ve diş sağlığında önemli bir rol oynar.
  • Sebze ve Meyve Grubu: Mineral, vitamin ve posa içeriği yüksek olan bu grup, büyüme ve gelişme, enfeksiyonlara karşı koruma ve bağışıklık sistemini destekleme açısından kritik öneme sahiptir.
  • Tahıl Grubu (Ekmek, Pirinç, Bulgur vb.): Posa içeren ve B grubu vitaminleri barındıran bu gıdalar, ergenlik dönemindeki enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir role sahiptir.
  • Kurubaklagil, Tavuk, Et, Balık, Peynir ve Yumurta Grubu: B grubu vitaminler ve protein içeriği yüksek olan bu gıdalar, büyüme ve gelişme açısından, protein ihtiyacını karşılamak için önemlidir.

Ergenlikte Beslenme İçin Öneriler

  • Çocuk yemek konusunda çok seçici davranıyorsa, ısrar etmek yerine yemeğin faydaları anlatılmalı.
  • Kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalı; çocuk, kahvaltısını evde yaparak okula gitmeli.
  • Yemek konusunda fazla ısrar edilmemeli; çocuk doydum diyorsa zorlanmamalı.
  • Günde 5-6 öğün şeklinde yemek yenmeli.
  • Bilgisayar ve televizyon karşısında yemek yenmemeli.
  • Günlük protein ve kalori ihtiyacını karşılayacak gıdalar tüketilmeli.
  • Şeker ve şekerli gıda tüketimi en aza indirilmeli; fazla tüketilmesi, hem diş sağlığı açısından hem de tokluk hissi yarattığından, asıl ihtiyaç olan gıdaların tüketilmesini engelleyebilir.
  • Günlük su tüketimine önem verilmeli ve su içme alışkanlığı kazandırılmalı.
  • Gazlı içecekler (gazoz, kola vb.) ve hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suyu, ayran, süt tercih edilmeli.
  • Pizza, hamburger vb. fast food tüketiminden uzak durulmalı; bunun yerine evde yapılan tencere yemekleri tercih edilmeli.
  • Ara öğünlerde yoğurt, kuru veya taze meyve, süt, kuruyemiş gibi sağlıklı seçenekler tüketilmeli.

Ergenlik döneminde sağlıklı beslenme, bireyin sadece fiziksel sağlığını değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığını da olumlu yönde etkiler. Bu dönemde kazanılacak doğru beslenme alışkanlıkları, ömür boyu sürecek sağlıklı bir yaşamın temel taşı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erginay

23 Temmuz 2024 Salı

Ergenlik döneminde çocuklar yemek konusunda çok seçici davranabiliyor. Bu durumlarda ısrarcı olmadan yemeğin faydalarını anlatmak gerçekten işe yarar mı? Kahvaltı yapma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz? Ayrıca, çocukların gazlı içecekler ve şekerli gıdalardan uzak durmasını sağlamak için ne gibi yöntemler kullanabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erginay, merhaba. Ergenlik dönemindeki çocukların yemek konusunda seçici davranmaları oldukça yaygın bir durumdur. Bu dönemde ısrarcı olmadan, yemeklerin sağlık açısından faydalarını anlatmak genellikle işe yarar çünkü çocuklar mantıklı açıklamaları ve kendilerine değer verildiğini hissetmeyi severler. Kahvaltı yapma alışkanlığını kazandırmak için eğlenceli ve besleyici kahvaltı seçenekleri sunabilir, birlikte kahvaltı hazırlayarak bu süreci keyifli hale getirebilirsiniz. Gazlı içecekler ve şekerli gıdalardan uzak durmalarını sağlamak için ise alternatif sağlıklı atıştırmalıklar ve içecekler sunabilir, bu gıdaların zararları hakkında bilgi verebilirsiniz. Ayrıca, örnek olarak siz de bu tür gıdalardan kaçınarak rol model olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ergenlikte Boy Uzaması

Ergenlikte Boy Uzaması

Ergenliğe Ne Zaman Biter?

Ergenliğe Ne Zaman Biter?

Çocuklarda Ergenlik Dönemi

Çocuklarda Ergenlik Dönemi

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ergenlik Dönemi Özellikleri

Ergenlik Dönemi Özellikleri

Ergenlik Döneminde Fiziksel Değişimler

Ergenlik Döneminde Fiziksel Değişimler

Ergenlikte Sağlıklı Beslenme Yöntemleri

Ergenlikte Sağlıklı Beslenme Yöntemleri

Ergenlikte Göğüs Gelişimi

Ergenlikte Göğüs Gelişimi

Kızlarda Ergenlik Yaşı?

Kızlarda Ergenlik Yaşı?

Güncel

Kızlarda Ergenlik Belirtileri

Kızlarda Ergenlik Belirtileri

Güncel

Ergenliğe Girdiğimi Nasıl Anlarım?

Ergenliğe Girdiğimi Nasıl Anlarım?

Ergenliğe Kaç Yaşında Girilir?

Ergenliğe Kaç Yaşında Girilir?

Ergenliğe Nasıl Girilir?

Ergenliğe Nasıl Girilir?

Ergenlik Dönemi ve Özellikleri

Ergenlik Dönemi ve Özellikleri